Riječ više!

Riječ više!

Izašao je treći broj književnoga časopisa Ogranka Matice hrvatskei u Čakovcu. Da biste ga spremili na računalo (u formatu PDF) kliknite na naslovnicu.

Izašao je drugi broj književnoga časopisa Ogranka Matice hrvatskei u Čakovcu. Da biste ga spremili na računalo (u formatu PDF) kliknite na naslovnicu.

Prvi broj novoga književnog časopisa Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu izašao je 2021. godine.

Kliknite na naslovnicu da biste spremili cijeli broj u formatu pdf

U prvom broju za nas su pisali:

Lidija Deduš
Slavica Gazibara
Ana Horvat
Željka Horvat Čeč
Mladen Kopjar
Andrijana Kos-Lajtman
Emilija Kovač
Krunoslav Mikulan
Miljenko Muršić
Tanja Novak
Ivan Pranjić
Petrana Sabolek
Vera Zemunić
#
Mehmed Đedović
Šimo Ešić
Nura Suljkanović
Edina Šarić
#
Đuro Blažeka
Daniel Ciglarić
Adijata Ibrišimović Šabić

Štovani čitatelji,

dobro došli na stranice novoga književnog časopisa Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Već se godinama osjeća nedostatak specijaliziranoga tiskanog časopisa koji bi objavljivao poeziju i kraću prozu i koji bi autorima omogućio da se na primjeren način predstave čitateljima. Da, naravno, postoje društvene mreže i Internet i mnogi su u virtualnom prostoru ostvarili zamjetan uspjeh, ali dopustite nam barem malo nostalgije za tradicionalnim književnim medijem – papirom. Ima li što ljepše i ugodnije nego uzeti knjigu (ili časopis) u ruku, sjesti u meki naslonjač, na stolić staviti šalicu kave ili čaja i zaploviti začudnosti u susret?

Dobro, priznajemo, i virtualno-elektroničko je štivo važno, a njegova je naročita vrijednost u sveopćoj dostupnosti i lakoj prenosivosti. Stoga će i naš časopis biti dostupan u formatu pdf  na stranicama našega Ogranka te će na taj način promovirati književno stvaralaštvo naših spisatelja i spisateljica, pjesnikinja i pjesnika.

Naš je Ogranak u prošlosti već pokrenuo publikacije koje su dijelom bile posvećene književnom stvaralaštvu. Hrvatski kajkavski kolendar izlazi neprekidno od 1993. godine i objavljuje publicističke i zabavne članke te kratke književne forme, ponajviše poeziju, naročito onu na našem kajkavskom narječju. Urednici Kolendara bili su Zvonimir Bartolić, Stjepan Hranjec, Ivan Pranjić, Nada Čatlaić, a danas je to Anita Novak.

Zvonimir Bartolić, dugogodišnji predsjednik Ogranka, pokrenuo je godine 1996. časopis Hrvatski sjever koji je objavljivao znanstvene i stručne članke te poeziju i prozu. S vremenom, podršku časopisu pružaju i ogranci u Varaždinu, Đurđevcu, Križevcima, Novom Marofu, Varaždinskim Toplicama, Bjelovaru, Grubišnom Polju i Daruvaru, no do njegova XIII. godišta (2008.) organizacija je ponovno spala samo na čakovečki ogranak. U trinaest godina objavljena su 52 broja u 18 svezaka, s više stotina znanstvenih ili književnih priloga. Smrću glavnoga urednika i predsjednika Ogranka MH u Čakovcu časopis se privremeno gasi, ali obnavlja se godine 2019. kao multidisciplinarni znanstveni i stručni časopis pod uredništvom Krunoslava Mikulana. Novi brojevi ovoga časopisa dostupni su na našim internetskim stranicama.

Budući da novi Hrvatski sjever više ne objavljuje književne radove, odlučili smo javnosti ponuditi novi specijalizirani časopis za književnost koji smo nazvali Riječ više! (da, upravo tako, s uskličnikom). Znači li to da povisujemo glas, da vičemo, da pokušavamo privući pozornost? Naravno.

Riječi su temelj književnosti, bilo da su izgovorene ili napisane, na kamenu, drvetu, koži, papiru ili u nepostojanom digitalnom prostoru; riječima gradimo i stvarnost i književnu stvarnost, riječima opisujemo emocije, riječi nas kroz bezbroj jezika povezuju u mrežu postojanja i ljudskih odnosa.

Nadamo se da će nam naš časopis omogućiti da izreknemo riječ više, da mijenjamo književnu stvarnost, da stvorimo nove i čvršće veze među piscima i spisateljicama, pjesnicima i pjesnikinjama, da potaknemo književno stvaranje i ostvarimo kvalitetniju recepciju književnih djela. Naročito smo zahvalni svima koji su prepoznali potrebu pokretanja ovakvoga glasila te su nam „na neviđeno“ poslali svoje radove.

Časopis je podijeljen u nekoliko odjeljaka. U prvome odjeljku, Riječ pisaca!, pronaći ćete radove, pjesme i kraće ili dulje priče Lidije Deduš, Slavice Gazibare, Ane Horvat, Željke Horvat Čeč, Mladena Kopjara, Andrijane Kos-Lajtman, Emilije Kovač, Krunoslava Mikulana, Miljenka Muršića, Tanje Novak, Ivana Pranjića, Petrane Sabolek i Vere Zemunić. Svi su oni već objavljivani, pa čak i nagrađivani autori koji su godinama prisutni u bespućima hrvatskoga književnog stvaralaštva i koji nam svima život čine ljepšim, ili barem podnošljivijim, naročito u ovim vremenima.

U odjeljku Riječ kritike! donosimo prikaze knjige Izpisanye Medyimorja Ivana Milčetića iz 1915. godine te zbirke pjesama Aleksandra Rože, Treća ili Zvjezdarica iz 2019. godine.

Slijedi odjeljak Riječ susjeda!, u kojem ćemo predstavljati novija ostvarenja naših susjeda, pri čemu riječ „susjeda“ valja shvatiti u najširem smislu. Nekad će to biti djela spisatelja iz susjednih država, a nekad susjednih regija i županija. Ovoga puta donosimo kratke prikaze i izvatke iz knjiga četvoro autora i autorica iz susjedne nam Bosne i Hercegovine – zbirke pjesama Nure Suljkanović i Edine Šarić, slikovnice Šime Ešića (uz detaljan prikaz prof. dr. sc. Adijate Ibrišimović-Šabić) te novoga romana Mehmeda Đedovića.

Posebni odjeljak, koji nosi naziv prema nazivu časopisa, Riječ više!, donosi rad prof. dr. sc. Đure Blažeke o adaptaciji Krležina Vučjaka na kajkavski i njegovoj izvedbi na daskama Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku. Ovaj će odjeljak uvijek biti rezerviran za „vrijednost više“, za djela o i oko književnosti koja se opiru uobičajenoj klasifikaciji, za djela koja produbljuju naše znanje o književnom stvaralaštvu, književnoj teoriji ili književnoj kritici.

Završavamo s biografskim odjeljkom koji smo nazvali Riječ o suradnicima!, u kojem ukratko predstavljamo sve autore koji su u časopisu objavili svoje radove.

Prvi su broj zajedničkim snagama uredili Ivan Pranjić, Petrana Sabolek, Vera Zemunić, Anita Novak i Krunoslav Mikulan.

Pozivamo i druge autore i autorice da nam se pridruže u našim nastojanjima da Riječ više! dopre do što više čitatelja.

Uz vašu pomoć, u tome ćemo zacijelo uspjeti!

Glavni urednik

Skip to content