Promocije

Promocije

Predstavljen prvi i drugi broj časopisa “Riječ više” i 55. broj časopisa “Hrvatski sjever” u knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec

Održano je predstavljanje književnog časopisa prvog i drugog broja “Riječ više!” pokrenutog 2021. godine. U njemu možemo pronaći tekstove mnogih autora – kratke priče, pjesme, drame te kritičke prikaze književnih djela. Časopis “Hrvatski sjever” izlazio je od 1996. do 2008. godine u ukupno 52 broja u 18 svezaka, s više stotina znanstvenih ili književnih priloga pod vodstvom dugogodišnjeg predsjednika Ogranka, Zvonimira Bartolića. Smrću glavnog urednika i predsjednika Ogranka časopis se gasi sve do 2019. godine kada je opet pokrenut kao multidisciplinarni znanstveni i stručni časopis pod uredništvom Krunoslava Mikulana. Dana 15. studenoga predstavljen je njegov 55. broj. U njemu se objavljuju znanstveni i stručni radovi vezani uz Međimurje i Hrvatsku. Osim glavnog urednika časopisa, nazočnima se u ime Ogranka obratio i riječi zahvale uputio predsjednik Zoran Turk. U predstavljanju časopisa sudjelovala je književnica Petrana Sabolek, književnica Kristina Slunjski i potpredsjednik Ogranka Ivan Pranjić recitacijama izabranih pjesama. U istom tonu pridružili su im se svestrani mladi književnici, ujedno polaznici književne radionice čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog.

Predstavljena zbirka pjesama Magdalene Vlah-Hranjec “Z maminoga krila”

U petak, 4. studenog 2022. godine, održano je predstavljanje zbirke pjesama “Z maminoga krila” Magdalene Vlah-Hranjec, autorice iz Donjeg Kraljevca, u zgradi Scheier u Čakovcu. U promocijsku večer uveo nas je KUD Donji Kraljevec izvedbom autoričinih uglazbljenih pjesama. Uz autentične popevke nizale su se recitacije Magdaleninih pjesama u izvedbi članova uže obitelji. Uvodne riječi imali su prof. emer. Stjepan Hranjec te prof. Ivan Pranjić, urednik zbirke pjesama “Z maminoga krila”. Istaknuli su koliko je Magdalena Vlah-Hranjec jedinstvena književnica koja promiče tradicionalni kajkavski jezik. Ova zbirka pokazuje da je pomaknula svoje granice i krenula pisati slobodnim, modernim stilom. Događanju su nazočili brojni Međimurci, ponajviše Magdalenini vjerni mještani. Okupljenima se, u ime nakladnika i suorganizatora večeri – Ogranka MH u Čakovcu, obratio njegov predsjednik Zoran Turk.

Tomo Blažeka predstavio knjigu “Zercalo duše” na danima mjesta Čehovec

U subotu 29. listopada u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana mjesta Čehovec predstavljena je knjiga “Zercalo duše” iz 1650. godine fra Abrahama Zelenića, koju je priredio dugogodišnji tajnik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Tomo Blažeka. U njegovu društvu i u ime Ogranka bila je prisutna naša sadašnja tajnica Anita Novak. Riječ je o knjizi koja je u originalu pisana rukom pa je Tomo Blažeka odlučio rukopis prilagoditi hrvatskom književnom jeziku. Knjiga govori o povijesti, odnosno o događajima u 16. stoljeću, vremenu velikih vjerskih promjena u Europi koje nisu zaobišle Hrvatsku, pa tako ni malo Međimurje u koje su tada dolazili franjevci. U prvoj skupini redovnika koji su stigli u Čakovec bio je autor “Zercala duše” Abraham Zelenić.

Đuro Bel: Spameten zapišuvle

Naša prva knjiga u 2021. godini je zbirka aforizama (ili točnije – kajforizama) Đure Bela pod naslovom “Spameten zapišuvle”. Zbirka sadrži više stotina aforizama koje je autor godinama skupljao, a ilustrirana je šaljivim karikaturama Damira Novaka.

Promocija knjige održana je 27. siječnja 2021. godine, a snimku promocije možete pogledati ovdje: https://youtu.be/invqgBUCOyw

Knjigu možete nabaviti osobnim dolaskom u Ogranak MH u Čakovcu, ili upitom na e-mail adresi: matica.cakovec@gmail.com

Recenziju akademika Dragutina Feletara pročitajte na ovoj poveznici.

U nastavku nekoliko fotografija s promocije.

Skip to content