Promocije

Promocije

Predstavljen novi broj Hrvatskog kajkavskog kolendara za 2023.

U petak, 25. studenoga, predstavljeno je novo izdanje najdugovječnijega glasila Ogranka MH u Čakovcu, “Hrvatskoga kajkavskog kolendara”. Novi je broj 31. u nizu otkad je godišnjak ponovo pokrenut, a posvećen je Međimurskoj županiji koja 2023. godine obilježava 30. obljetnicu postojanja. Prepoznatljiva je odrednica “Kolendara” tematska raznovrsnost – obuhvaća teme iz područja kulture, znanosti, obrazovanja, povijesti, etnologije, prirodoslovlja, gospodarstva i mnoge druge te daje cjelokupni pregled događanja u godini u kojoj nastaje. Vjeran je čuvar i pronositelj kajkavskoga jezika i tradicije, stoga je vrlo rado čitan na našemu prostoru, ali i mnogo šire.

Ovogodišnji su broj predstavili predsjednik Ogranka MH u Čakovcu Zoran Turk, glavna urednica Anita Novak i pomoćnik urednice, donedavni tajnik Ogranka, Tomo Blažeka. Zoran Turk istaknuo je značaj “Kolendara” i razloge njegove dugovječnosti, Anita Novak predstavila je nazočnima tijek nastajanja i strukturu novoga broja, a Tomo Blažeka zahvalio svim suradnicima koji se iz godine u godinu uključuju u njegovo stvaranje. Predstavljanju je u ime Grada Čakovca nazočio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti David Vugrinec, a večer su glazbenim izvedbama uveličali Neven Kolarić i Jakov Šercer.

“Hrvatski kajkavski kolendar 2023.” može se nabaviti u prostorima Ogranka MH u Čakovcu (Park Rudolfa Kropeka 2).

Predstavljen zbornik radova “Vremena kriza u povijesti Međimurja”

U srijedu, 23. studenog 2022. godine predstavljen je zbornik radova “Vremena kriza u povijesti Međimurja” u nakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Centra za istraživanje Međimurja. Knjigu su predstavili urednici Zoran Turk i Anđelko Vlašić te grafička urednica Maja Žvorc. Autori zbornika stručnjaci su iz različitih područja znanosti, povjesničari, povjesničari umjetnosti, etnolozi, zbog čega je zanimljivo kako se iz različitih gledišta može pristupiti vremenu nesreće u određenom povijesnom razdoblju. Zoran Turk istaknuo je kako se ovim istraživanjem uvidjelo da ima prostora za još sličnih radova u budućnosti koji bi se mogli objaviti u znanstvenom časopisu Matice hrvatske „Hrvatskom sjeveru“ ili kao zasebni zbornik. U ime Centra za istraživanje Međimurja najavljen je novi projekt “Istraživanje štovanja sv. Jeronima na području Međimurja” čiji će zbornik radova biti predstavljen sljedeće godine u rujnu u vrijeme Dana sv. Jeronima u Štrigovi. Zbornik radova uključuje sedam radova o raznim temama vezanim za krizna razdoblja u povijesti Međimurja. Autori radova u zborniku “Vremena kriza u povijesti Međimurja” redom su članovi Centra za istraživanje Međimurja. Urednik Anđelko Vlašić predstavio je sadržaj i teme pojedinoga znanstvenog rada, a grafička urednica Maja Žvorc vizualni identitet zbornika. Glazbena pratnja večeri, mlada kantautorica Lea Šprajc, izvedbom pjesama uveličala je ovaj događaj.

Predstavljeno drugo izdanje ratnog romana “Smijeh i suze na nišanu” autora Ivice Procaja

U ponedjeljak, 21. studenog 2022. godine, održano je predstavljanje drugoga izdanja ratnoga romana “Smijeh i suze na nišanu” autora Ivice Procaja. Roman govori o autorovu ratnom putu dragovoljca Domovinskog rata. Prvo izdanje koje je objavio Letis 2017. godine više nije dostupno te je danas predstavljeno njegovo drugo izdanje u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu kojemu je ovaj roman 103. tiskana knjiga. U ime Ogranka nazočnima se obratio predsjednik Zoran Turk koji je istaknuo kako je ovo samo jedna od objavljenih knjiga s temom Domovinskog rata i važnosti branitelja te da Matica hrvatska već ima u pripremi knjige koje će objaviti nadolazeće godine. Uvodnu riječ vodio je glavni urednik romana Ivan Pranjić te predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Međimurske županije Stjepan Horvat, dok nam je Vinko Grgić u ime udruge HVIDRA Jug Čakovec pobliže prikazao život Ivice Procaja. Naime, prof. Grgić bio je na bojištu zajedno s Procajem. Rekao nam je kako je Procaj bio veliki avanturist, boem koji je volio svoju zemlju. Često je bio nadahnut te je svoje napisane stihove posvećivao bliskim osobama. Glazbena pratnja večeri, sopranistica Tamara Korunek, upotpunila je večer oduševivši nas svojim glasom u izvedbi međimurskih popevki.

Predstavljen prvi i drugi broj časopisa “Riječ više” i 55. broj časopisa “Hrvatski sjever” u knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec

Održano je predstavljanje književnog časopisa prvog i drugog broja “Riječ više!” pokrenutog 2021. godine. U njemu možemo pronaći tekstove mnogih autora – kratke priče, pjesme, drame te kritičke prikaze književnih djela. Časopis “Hrvatski sjever” izlazio je od 1996. do 2008. godine u ukupno 52 broja u 18 svezaka, s više stotina znanstvenih ili književnih priloga pod vodstvom dugogodišnjeg predsjednika Ogranka, Zvonimira Bartolića. Smrću glavnog urednika i predsjednika Ogranka časopis se gasi sve do 2019. godine kada je opet pokrenut kao multidisciplinarni znanstveni i stručni časopis pod uredništvom Krunoslava Mikulana. Dana 15. studenoga predstavljen je njegov 55. broj. U njemu se objavljuju znanstveni i stručni radovi vezani uz Međimurje i Hrvatsku. Osim glavnog urednika časopisa, nazočnima se u ime Ogranka obratio i riječi zahvale uputio predsjednik Zoran Turk. U predstavljanju časopisa sudjelovala je književnica Petrana Sabolek, književnica Kristina Slunjski i potpredsjednik Ogranka Ivan Pranjić recitacijama izabranih pjesama. U istom tonu pridružili su im se svestrani mladi književnici, ujedno polaznici književne radionice čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog.

Predstavljena zbirka pjesama Magdalene Vlah-Hranjec “Z maminoga krila”

U petak, 4. studenog 2022. godine, održano je predstavljanje zbirke pjesama “Z maminoga krila” Magdalene Vlah-Hranjec, autorice iz Donjeg Kraljevca, u zgradi Scheier u Čakovcu. U promocijsku večer uveo nas je KUD Donji Kraljevec izvedbom autoričinih uglazbljenih pjesama. Uz autentične popevke nizale su se recitacije Magdaleninih pjesama u izvedbi članova uže obitelji. Uvodne riječi imali su prof. emer. Stjepan Hranjec te prof. Ivan Pranjić, urednik zbirke pjesama “Z maminoga krila”. Istaknuli su koliko je Magdalena Vlah-Hranjec jedinstvena književnica koja promiče tradicionalni kajkavski jezik. Ova zbirka pokazuje da je pomaknula svoje granice i krenula pisati slobodnim, modernim stilom. Događanju su nazočili brojni Međimurci, ponajviše Magdalenini vjerni mještani. Okupljenima se, u ime nakladnika i suorganizatora večeri – Ogranka MH u Čakovcu, obratio njegov predsjednik Zoran Turk.

Tomo Blažeka predstavio knjigu “Zercalo duše” na danima mjesta Čehovec

U subotu 29. listopada u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana mjesta Čehovec predstavljena je knjiga “Zercalo duše” iz 1650. godine fra Abrahama Zelenića, koju je priredio dugogodišnji tajnik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Tomo Blažeka. U njegovu društvu i u ime Ogranka bila je prisutna naša sadašnja tajnica Anita Novak. Riječ je o knjizi koja je u originalu pisana rukom pa je Tomo Blažeka odlučio rukopis prilagoditi hrvatskom književnom jeziku. Knjiga govori o povijesti, odnosno o događajima u 16. stoljeću, vremenu velikih vjerskih promjena u Europi koje nisu zaobišle Hrvatsku, pa tako ni malo Međimurje u koje su tada dolazili franjevci. U prvoj skupini redovnika koji su stigli u Čakovec bio je autor “Zercala duše” Abraham Zelenić.

Đuro Bel: Spameten zapišuvle

Naša prva knjiga u 2021. godini je zbirka aforizama (ili točnije – kajforizama) Đure Bela pod naslovom “Spameten zapišuvle”. Zbirka sadrži više stotina aforizama koje je autor godinama skupljao, a ilustrirana je šaljivim karikaturama Damira Novaka.

Promocija knjige održana je 27. siječnja 2021. godine, a snimku promocije možete pogledati ovdje: https://youtu.be/invqgBUCOyw

Knjigu možete nabaviti osobnim dolaskom u Ogranak MH u Čakovcu, ili upitom na e-mail adresi: matica.cakovec@gmail.com

Recenziju akademika Dragutina Feletara pročitajte na ovoj poveznici.

U nastavku nekoliko fotografija s promocije.

Skip to content