Književni natječaj za Nagradu Zvonimira Bartolića

Književni natječaj za Nagradu Zvonimira Bartolića

10. studenoga 2020.

U veljači ove godine Ogranak MH u Čakovcu raspisao je već tradicionalni književni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, koji od prošle godine, u čast njegovu pokretaču, nosi naziv Natječaj za Nagradu Zvonimira Bartolića te je jedno od važnijih mjesta u kulturnoj djelatnosti Ogranka. Jedini je kriterij natječaja da literarni radovi budu na kajkavskom jeziku, u čijoj ljepoti učenici vrlo uspješno iz godine u godinu pronalaze nadahnuće. Autentični u stvaranju kajkavskih literarnih redaka, ostaju dosljedni imanentnu jeziku, unatoč sve intenzivnijemu nadiranju stranih riječi u svakodnevnu uporabu. Prosudbeno je povjerenstvo za odabir najboljih radova u obzir uzimalo ponajprije literarnu vrijednost pristiglih radova, a vrednovalo i osebujnost stila, izbor nesvakidašnje teme te učeničku samostalnost i originalnost. Na ovogodišnji su natječaj prijavljena ukupno trideset i četiri rada, a uključilo se osam osnovnih i jedna srednja škola Međimurske županije, što je zamjetno manje nego proteklih godina, ali pohvalno s obzirom na nepovoljne ovogodišnje okolnosti. Najuspješnijima Ogranak MH u Čakovcu dodijelio je vrlo poticajne novčane nagrade – prvu, drugu i treću, zasebno za kategorije osnovnih i srednjih škola, i dvije pohvale za učenike osnovnih škola. Uz to im je, kao i njihovim mentorima, darovao i knjigu iz svojega nakladničkog programa. Od osnovnih škola nagrađene su OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, OŠ Nedelišće i OŠ Podturen, a od srednjih škola Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. Pohvaljene su OŠ Donja Dubrava i OŠ Nedelišće.

Na svečanoj dodjeli nagrada održanoj u dvorani Ogranka MH u Čakovcu 10. studenoga 2020. govorili su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Ogranka Ivan Pranjić te predsjednica prosudbenoga povjerenstva, književnica Petrana Sabolek. Matija Posavec naglasio je važnost i vrijednost ovoga natječaja – uživajući u pisanju, mladi njeguju svoj kaj i čuvaju ga od zaborava. Ivan Pranjić zahvalio je svim sudionicima, pohvalivši njihov odaziv unatoč epidemiji koronavirusa. Istaknuo je važnost poticanja i nagrađivanja učeničkoga stvaralaštva na kajkavskome jeziku, što smatra i radošću i dužnošću Ogranka.

Petrana Sabolek prisutnima je predstavila tijek natječaja i pristigle radove, naglasivši kako u sadržajno-tematskom smislu nema mnogo odudaranja od uobičajene učeničke preokupacije. Najmlađi autori iskazuju impresije o svome zavičaju, razdragano opisuju svoju obitelj, prijatelje, kućne ljubimce, a ove godine u njihovim se radovima našla i pokoja ljubavna riječ. Oni nešto stariji, srednjoškolci, znanje i umijeće dokazuju raznovrsnom motivikom, a svoje retke često tkaju poigravajući se intertekstualnošću. Predsjednica povjerenstva potom je najuspješnijim učenicima uručila nagrade.

Svi nagrađeni radovi bit će objavljeni u godišnjaku Ogranka MH u Čakovcu, Hrvatskom kajkavskom kolendaru 2021., potkraj studenoga.

Anita Novak

Skip to content